Yeşilay merkezlerinde alkol ve husus simülasyon gözlüğünü kullanan bireyler, bağımlıların dünyasını deneyimleyerek ziyanlı alışkanlıkların hayata olumsuz tesirleri ve sağlıklı hayatın kıymetine dair farkındalık kazanıyor.
“Alkol ve husus simülasyon gözlüğü” olarak tanımlanan “Drunk Busters” ile vatandaşlara bağımlı bireylerin dünyasını deneyim ettiren Yeşilay, bu prosedürle bağımlılığı önlemede vatandaşlara farkındalık kazandırmayı amaçlıyor.
Kocaeli Yeşilay Merkezine gelen sağlıklı bireyler, simülasyon gözlüklerini takarak, günlük hayatı adeta alkol ve unsur tesirindeki bir kişinin gözünden görme imkanı buluyor.
Simülasyon gözlüğü eşliğinde yürüme, su doldurma, yazı yazma, renkleri ayırt etme üzere kolay rutinleri yapmaya çalışan bireyler, genişlik ve uzunluk algısında değişme, baş dönmesi, çift görme, renkleri daha az algılama, yüzleri tanımakta ve yürümekte zorluk çekme üzere olumsuz tesirleri deneyimliyor.
“Drunk Busters” kullandıklarında bardağa su dolduramayan, yürürken istikrarda kalamayan, yazıları bozulan ve renkleri ayırt edemeyen bireyler, bağımlılık hakkında kazandıkları bu deneyim sayesinde makus alışkanlıklardan uzak durup sağlıklı hayat şekline sahip çıkmanın değerini anlıyor.
“Deneyimlemeler sonrası olumlu geri dönüşler alıyoruz”
Yeşilay Kocaeli Şubesi Proje Yürütücüsü Salih Işık, AA muhabirine, kentte geçen yıldan itibaren “Drunk Busters” gözlüğünü farkındalık hedefiyle kullanmaya başladıklarını söyledi.
Alkol ve unsur tesirinde olan bireylerin manaya, işitme ve görme kayıpları yaşadığını anlatan Işık, bu tıp olumsuz tesirler nedeniyle kelam konusu bireylerle sağlıklı bağlantı kuramadıklarını vurguladı.
Gözlüklerin çeşitleri olduğu bilgisini veren Işık, “Gözlükleri üreten firma, düşük, biraz daha yüksek, orta, daha yüksek ve en yüksek formunda beş başka promile nazaran ayarlamış. Üçü bağımlılıkla, sentetik uyuşturucu, ot tipi uyuşturucular ve genel uyuşturucu olmak üzere. Bir de ilaçlara bağımlı ve yorgun olma durumunu simüle eden toplam 9 çeşit gözlük var.” sözlerini kullandı.
Işık, gözlük kullanıcılarının tecrübelerinden bahsederek, genişlik ve uzunluk algısında değişme, baş dönmesi, çift görme, renkleri daha az algılama, yüzleri tanımakta ve yürümekte zorluk çekildiğini kaydetti.
Deneme yapanların bazen suyu bardağa dolduramadıklarını, yazı yazarken yahut renk seçerken kayıplar yaşadıklarını aktaran Işık, kullanıcılardan uygulama sonrası birçok olumlu geri dönüş aldıklarını kelamlarına ekledi.
More Stories
Kartalkaya faciasında kan donduran itiraf: Yangın paneline bakım yapmadık
Bolu Baro Başkanı Yangın Davası Sürecini Kıymetlendirdi
Bahçesini sulamak için içme suyu sınırını deldi