7 asırdır ayakta: Tek bir çivisi bile yok
Bu mescitte ustalık ayrıntılarda gizli
“Geceleri burada ışıkların yandığını görenler var. İçeride bir şeylerin olduğunu bizde hissediyoruz”
KOCAELİ – Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Işıklı Cami, çivi kullanılmadan inşa edilen eşsiz mimarisiyle yaklaşık 7 asırdır ayakta duruyor. Cami, mimari yapısıyla olduğu kadar taşıdığı manevi kıymetle de dikkat çekiyor.
Kocaeli Ansiklopedisi’ndeki bilgilere nazaran, Bağlıca köyünün Ortaköy mevkisinde bulunan cami, Orhan Gazi periyodunda bölgenin fethiyle görevlendirilen Gazi Akçakoca tarafından inşa ettirildi. Günümüze dek halk ortasında “Cuma Camisi” olarak bilinen yapı, 33 dönümlük arazi üzerinde, mezarlık alanı içerisinde yer alıyor. Rivayete nazaran, Kadir Gecesi ve başka mübarek gecelerde yapının üzerinden göğe yanlışsız ışık huzmeleri yükseldiği gözlemlendiği için “Işıklı Cami” ismini aldığı belirtiliyor.
Işıklı Cami, klâsik “çantı” tekniğiyle, yani ahşapların çivi kullanılmadan birbirine geçirilmesi formülüyle inşa edilmesiyle de dikkat çekiyor. Kendine has ahşap mimarisiyle öne çıkan yapı, 4 ana kısımdan oluşuyor. Duvarlarında bulunan küçük hava delikleri ve özel temel sistemi, caminin iklim kaidelerine karşı dayanıklılığını artırıyor. Taban kısmı kalaslarla üst kaldırılarak, yapı altından hava akımı sağlanıyor, bu da yağışların direkt temastan uzaklaştırılmasını sağlıyor.
“Bu kadar pahalı ve uzun ömürlü olduğunu bilmiyorduk”
Bağlıca köyü sakinlerinden 77 yaşındaki Zekeriya Özcan, caminin tarihi kıymetini sonradan öğrendiklerini söz ederek, “Geçmişte Bursa Anıtlar Yüksel Konseyi’nden gelmişlerdi. Onlar, ‘Biz burada çalışma yapacağız’ diyene kadar yapının bu kadar bedelli ve uzun ömürlü olduğunu bilmiyorduk. Bizde onlardan öğrendik. Caminin 710 yıllık olduğunu söylemişlerdi” dedi.
Geçmiş yıllarda 4 köyün cuma ve bayram namazlarını Işıklı Mescidi’nde kıldığını söyleyen Özcan, “Burası mezarlığın ortasında bir yapı. Şuanda 2 köy olarak bayram namazlarını burada kılıyoruz” diye konuştu.
Çivi kullanılmadan yapılan yapının tarihine dair aile büyüklerinden bilgiler aktaran Özcan, “Benim büyüklerimden Zekeriya ismini taşıyan dedemiz, burayı tekrar imar etmek istemiş lakin farklı bir hadise yaşamış, hayvanları ölmüş. O devir devlet büyüklerini de köye davet etmişler. O hadise yaşanınca, gelen yetkililer, ‘Buraya bir şey yapmak istiyorsanız bunun etrafına ek bina yapın’ demişler. Ondan sonra bu sağ ve sol kısımdaki eklemeler yapılmış” formunda konuştu.
“Geceleri burada ışıkların yandığını görenler var”
Bağlıca köyü Muhtarı Mehmet Sıhhat da, caminin tarihi bedeline dikkat çekerek, “Caminin Orhan Gazi devrine ilişkin olduğunu biliyorum. Geçmişte Cuma Mescidi olarak biliniyordu. Şu bir gerçek, çok eski bir cami. Türkiye’de bu yapılardan 100 tane olduğundan bahsediliyor. Şuanda Vakıfların denetiminde. Evvelden cuma namazları sıkça burada kılınırdı fakat son vakitlerde yalnızca bayram namazları kılınıyor. Restore de yapıldı ancak içi bozulmadı. Geceleri burada ışıkların yandığını görenler var. İçeride bir şeylerin olduğunu bizde hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
More Stories
Kartalkaya faciasında kan donduran itiraf: Yangın paneline bakım yapmadık
Bolu Baro Başkanı Yangın Davası Sürecini Kıymetlendirdi
Bahçesini sulamak için içme suyu sınırını deldi